Paine „floare” cu morcovi

Cautare:
SMS Fotbal
paine / dospita
Paine „floare” cu morcovi
Reteta adaugata de : Net
Voteaza reteta :
stelute
Ingrediente : 375 g morcovi 400 g faina alba, pentru paine 2 lingurite de sare 1 pachetel de drojdie uscata 125 ml lapte semi-degresat 1 lingura de ulei de masline extra virgin circa 150 g faina integrala 4 cepe verzi, tocate foarte marunt 1 ou, batut
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : romaneasca Grad de dificultate: greu Cantitate : 16 chifle Durata : 4 ore 15 minute
Indicatii :

Se toaca marunt 250 g de morcovi si se dau prin razatoare morcovii ramasi. Se pun deoparte morcovii rasi. Se gatesc morcovii tocati in minimul de apa clocotita, timp de 12-14 minute, sau pana cand se inmoaie. Se scurg si se fac piure intr-un blender sau robot de bucatarie, sau se sfarama pana se omogenizeaza. Se pune piureul de morcovi intr-o sita si se preseaza ca sa se scurga cat mai mult lichid posibil, avand grija ca sa nu se paseze morcovii prin sita. Se lasa piureul in sita, la scurs, deasupra unui castron.
Se amesteca intr-un castron faina alba, sarea si drojdia. Se incalzeste laptele cu 125 ml de apa. Intr-un castron mare se amesteca piureul de morcovi, mixtura de apa si lapte si uleiul. Se adauga mixtura de faina alba si se amesteca pana se obtine un aluat moale. Se adauga apoi treptat faina integrala pentru a obtine un aluat din care se modeleaza o bila moale.
Se framanta aluatul pe o suprafata presarata cu putina faina timp de 10 minute, pana cand este omogen, dar inca moale si putin umed. Se unge cu putin ulei un castron mare si se pune aluatul inauntru. Se acopera cu folie si se lasa sa creasca intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul (acest lucru va dura circa 2 ore).
Se ung cu grasime 2 tavi de copt rotunde, cu diametrul de 20 cm, si se tapeteaza fundul lor cu hartie pergament unsa cu putina grasime. Se loveste aluatul cu pumnii si se mai framanta 2 minute, apoi se aplatizeaza putin. Se presara morcovi rasi si ceapa verde deasupra, apoi se continua framantatul pana ce aceste ingrediente s-au incorporat uniform. Daca morcovii fac ca aluatul sa fie prea umed, se presara cu putina faina si se framanta pana ce aceasta este absorbita.
Se taie aluatul in doua, iar fiecare jumatate se imparte in 8 portii egale. Se modeleaza fiecare portie ca o bila si se aranjeaza in tavile de copt pregatite mai sus, o bila in centru iar restul de-a lungul marginii tavilor. Se acopera tavile cu un prosop curat (folia se poate lipi de chifle cand acestea incep sa creasca) si se lasa la crescut circa 1 ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Se incinge cuptorul la 200 °C. Se unge partea superioara a chiflelor cu putin ou batut, apoi se coc circa 30 de minute, pana se fac aurii. Pentru a verifica daca painea este coapta, se scoate din tava si se ciocane cu incheietura degetului: trebuie sa sune a gol, ca o toba. In caz contrar, se continua coptul alte 5 minutem cupa care se verifica din nou.
Se scoate painea din tavi si se transfera pe grilaje metalice, sa se raceasca. Se serveste calda, sau la temperatura camerei. Painea poate fi pastrata cam 2 zile in containere bine inchise, sau maxim 3 luni in congelator.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.