Paine naan

Cautare:
SMS Fotbal
paine / dospita
Paine naan
Reteta adaugata de : alex
Voteaza reteta :
Naan, sau nan, inseamna, literalmente, paine. Este plata si rotunda, asemenatoare cu painea pitta, dar are o textura mai pufoasa. Se prepara in Asia centrala si de sud (India, Afghanistan, Pakistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Burma). Se pare ca originea ei este persana, prima inregistrare istorica provenind din anukl 1300 d.Ch., in notele persanului Amir Khusrau. In mod traditional, se gateste in cuptoare tandoori, care dezvolta calduri extraordinar de mari; naan se gateste pe peretii laterali ai cuptorului, unde caldura nu este atat de mare ca in centru. Pentru a imita acest efect, se incinge grill-ul cu mult timp inainte de a coace painea.
stelute
Ingrediente : 1 lingurita de zahar 1 lingurita de drojdie proaspata 2/3 cana cu apa calda 1 1/2 cana cu faina 1 lingura ghee (sau unt, sau ulei) 1 lingurita de sare 6 linguri de unt 1 lingurita de seminte de mac
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : indiana Grad de dificultate: mediu Cantitate : 6-8 portii Durata : 2 ore 30 minute
Indicatii :

Se pun zaharul si drojdia intr-un castronel, impreuna cu apa calda, si se amesteca bine pana ce solidele se dizolva in apa. Se pune mixtura deoparte 10 minute, sau pana ce spumeaza.
Se pune faina intr-un castron mare. Se face o adancitura in centru, se adauga ghee, sare si mixtura de drojdie. Se amesteca bine, cu mainile, pentru a forma un aluat, adaugand mai multa apa, daca este nevoie.
Se framanta aluatul 5 minute pe o suprafata presarata cu faina, pana ce devine elastic si moale. Se aduce aluatul din nou in castron, se acopera si se lasa la crescut, intr-un loc cald, timp de 1 1/2 ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Se framanta din nou aluatul 2 minute, lovindu-l cu pumnii, ca sa iasa bulele de aer din interior. Se imparte in mici bile care se aplatizeaza ca sa formeza discuri cu raza de 12-1 3 cm, grosi de 1 cm.
Se pun discurile de aluat pe o foaie de folie metalica, unsa cu putin unt, sau ulei, sub grill-ul incins, intorcandu-le de doua ori, ocazii cu care se ung cu unt si se presara cu seminte de mac.
Se servesc imediat, calde, sau se pastreaza invelite in folie metalica, pana cand este nevoie.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.