Este una dintre retetele extrem de populare in Maroc. M’quali este, alaturi de alte trei sosuri, foarte folosit la prepararea tocanelor si taginbelor: quadra – un piure de ceapa aromat cu sofran si ardei, m’hammar – condimentat cu paprika si chimen si m’chermel – aromat cu mult patrunjel si coriandru.
Ingrediente :
1 pui, circa 1,5 kg
100 g sare grunjoasa
100 g pipote de pui, tocate
100 g ficatei de pui, tocati
100 ml otet de vin alb
350 g ceapa, tocata
60 ml ulei de masline
2 lamai murate, taiate feliute
250 g masline maronii
sos chermoula (vezi reteta mai jos)
Bucatarie etnica :
marocana
Grad de dificultate:
mediu
Cantitate :
4 portii
Durata :
2 ore 0 minute
Indicatii :
Se taie varfurile aripilor de la pui si se indeparteaza grasimea. Se departeaza pielea puiului introducand mana sub ea, dar fara a o rupe. Se distribuie sarea intre piele si carne. De asemenea, se sareaza pipotele si ficateii. Se inmoaie puiul 15 minute in apa amestecata cu otet. Se spala sub jet de apa rece, se scurge si se sterge, prin tamponare, cu prosoape de hartie. Se prepara chermoula intr-o cratita, se pune puiul peste sos si se freaca bine peste tot, introducand sosul si pe sub piele. Se rumeneste puiul intr-o cratita, intorcandu-l regulat si turnand in mod repetat apa peste el. Se adauga ceapa, pipotele, uleiul de masline si apa cat sa acopere puiul. Se acopera cratita si se fierbe puiul 45 de minute. Se adauga in cratita ficateii si se gateste totul inca 10 minute. La sfarsit, se adauga maslinele si lamaile murate.
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.
Sos Chermoula
Ingrediente :
50 g coriandru proaspat, tocat
50 g patrunjel proaspat, tocat
30 g usturoi, tocat
200 g ceapa, tocata
100 g masline rosii, tocate
1/4 lingurita de seminte de chimen, macinate
1/2 lingurita de paprika
2 linguri de ulei de masline
1 lamaie, sucul de la
sare
piper negru proaspat macinat
Indicatii :
Se amesteca coriandrul cu patrunjel, usturoi, ceapa, masline, chimen, sare, piper si paprika. Se adauga apoi 2 linguri de suc de lamaie si uleiul de masline.