In Maroc, spata de miel este adesea gatita in aburi. Marocanii folosesc o bucata de material textil ca sa etanseze legatura dintre oala si sita steamerului. Materialul este framantat impreuna cu faina si apa si se intareste imediat ce steamerul devine fierbinte. In acest fel aburul este mentinut, aproape in totalitate, in vas. Mancarea se serveste alaturi de sare si chimen macinat, ca mesenii sa-si asezoneze singuri bucatele. In aburi, aromele condimentelor cu care este frecata carnea se disipeaza, ramanand doar gustul.
Ingrediente :
4 spate de miel, fiecare circa 1 kg
6 morcovi, curatati
2 cepe, decojite
2 praji, taiati bucati
1 lingura de chimen macinat
1 lingura de sare fina
1 legatura de patrunjel
1 legatura de coriandru
1 lingura de ulei de masline
150 g cartofi de dimensiuni mici, curatai
150 g napi, curatai
150 g cepe de dimensiuni mici, decojite
150 g fasole verde
200 g boabe de mazare
12 anghinari, curatate
6 zucchini (sau dovlecei mici), taiati bucati
100 g faina
2 oua
Bucatarie etnica :
marocana
Grad de dificultate:
mediu
Cantitate :
8 portii
Durata :
1 ore 30 minute
Indicatii :
Se despica spata de miel. Se indeparteaza pe cat posibil grasimea si membranele. Se umple oala steamerului pe trei sferturi cu apa. Se adauga 2 morcovi, cele 2 cepe mari si un praz. Se da totul in clocot. Se freaca spata de miel cu sare si chimen. Se captuseste sita steamerului cu patrunjel si coriandru; peste verdeturi se asaza carnea. Se toarna peste ea uleiul de masline. Se pune sita deasupra oalei in care fierb legumele. Se prepara un aluat pentru a etansa steamerul. Se amestea faina cu 2 albusuri de ou. Se framanta cu degetele pana ce se obtine un aluat elastic. Se intinde aluatul peste imbinarea dintre oala si sita. Se acopera sita si se gateste carnea 30 de minute. Se pune restul vegetalelor peste carne, se acopera din nou si se gateste inca 20 de minute.