
Se pun frunzele de porumb la inmuiat in apa clocotita, timp de 30 de minute, pana devin moi si pliabile. Se scot apoi din apa si se sterg bine cu un prosop.
Intre timp, se prepara picadillo. Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se adauga carnea de vita, ceapa si usturoiul si se gateste, amestecand, pana ce carnea se rumeneste iar ceapa se inmoaie.
Se adauga marul, rosiile, ardeii iuti, stafidele, scortisoara, chimenul, sarea si piperul. Se gateste in continuare timp de 20-25 de minute, amestecand ocazional ca sa nu se lipeasca.
Se pune untura intr-un castron si se bate cu mixerul pana ce devine spumoasa. Se testeaza lasand sa cada o picatura intr-un pahar cu apa; daca picatura pluteste, spuma de untura este gata de folosit.
Se combina masa harina, sarea si praful de copt intr-un castron. Se adauga acest amestec treptat, la untura, in transe de cate 3 linguri, amestecand continuu. Cand mixtura rezultata incepe sa se ingroase, se adauga supa calda, alternand-o cu amestecul de faina, pana ce ambele se termina. Ca sa se incerce aluatul, se pune o picatura intr-un vas cu apa. Daca pluteste, aluatul este gata; daca se scufunda, mai trebuie amestecat pana ce textura ii confera calitatea de a pluti.
Se intind frunxele de porumb pe masa de bucatarie. Se intinde pe fiecare frunza o portie de cca. 30g (2 linguri) de aluat, lasand loc liber mult in jur, pentru impaturire. Se asaza apoi 2 linguri de picadillo peste aluat. Se ruleaza foile de porumb pe lungime, astfel ca umplutura sa fie complet impachetata.
Se pregateste un steamer (sau se improvizeaza un dispozitiv format dintr-o oala cu apa care fierbe si o sita, asezata deasupra ei; spa nu trebuie sa atinga sita), se asaza tamales in el, se acopera si se lasa pe foc, la flacara mica, timp de 1 ora, pana ce umplutura incepe sa iasa afara dintre foile de porumb.
Se servesc imediat.