Tej el Molk - Coroana regala

Cautare:
SMS Fotbal
fel principal / peste si fructe de mare
Tej el Molk - Coroana regala
Reteta adaugata de : dani
Voteaza reteta :
Denumirea taginei vine de la vasul adanc, de teracota smaltuita, cu capac conic, in care este preparata. Aceste vase sunt folosite la prepararea mancarurilor care necesita timpi lungi de gatit, evitand uscarea lor si pastrandu-le aromele. Cuvantul "tagina" inseamna, de obicei, legume, peste, carne de pasare, vita, miel, porc preparata in aceasta maniera. In Tunisia, el denumeste un fel de tarte sau droburi preparate din oua, branza rasa, legume si carne tocata. Coroana regala este o tagina a carei prezentare aminteste de cel mai cunoscut insemn al regalitatii.
stelute
Ingrediente : 250 g creveti intregi 500 g creveti decorticati 150 g cascaval ras 12 oua 3-4 linguri de masline verzi, fara samburi, tocate 1/2 lingurita de chimen 1 lingura de rosii tocate 1 lingura de ulei de masline 100 g faina 1 cana cu bere sos tartar (vezi reteta mai jos)
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : tunisiana Grad de dificultate: greu Cantitate : 4 portii Durata : 1 ore 20 minute
Indicatii :

Se incinge cuptorul la 200 °C.
Se gatesc crevetii, atat cei intregi cat si cei decorticati, timp de 2-3 minute, in apa clocotita. Se scurg si se pun deoparte. Separat, se pastreaza 400 g creveti decorticati.
Se toaca restul de creveti decorticati (100 g) si se amesteca cu 50 g de cascaval. Se adauga apoi la acest amestec un ou intreg si se asezoneaza cu sare si piper. Se adauga jumatate din maslinele tocate si chimenul la mixtura de creveti.
Se modeleaza cu mainile mici bile din mixtura de creveti.
Din crevetii intregi, se pastreaza jumatate pentru decorare, iar restul se soteaza usor, timp de 1 minut, cu 1 lingura ulei de masline si 1 lingura rosii tocate. Se decorticeaza crevetii sotati.
Se face aluatul amestecand faina, berea, sarea si un ou. Se lasa sa fermenteze 30 de minute, apoi se tavalesc bilutele de creveti prin aluat. Se prajesc aceste crochete in ulei incins. Se scot, se scurg de excesul de ulei si se pastreaza la cald.
Se bat 10 oua, se amesteca cu restul de cascaval ras, restul de masline tocate si cei 400 g creveti decorticati.
Se aranjeaza crevetii decorticati sotati cu rosii pe fundul unei forme de copt in forma de inel. Deasupra lor se toarna mixtura de oua. Se da la cuptor timp de 15 minute.
Se rastoarna tagina astfel obtinuta (in forma de inel) pe un platou. Se decoreaza cu creveti intregi si crochete care se fixeaza cu scobitori pe circumferinta inelului.
Se serveste calda, cu sos tartar.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.
Sos tartar pentru tagine
Ingrediente : 2 galbenusuri de ou 1 lingurita de mustar 1 cana cu ulei de masline 1 lingurita de capere, tocate 1 lingurita de patrunjel, tocat 1 lingurita de ceapa, tocata 1 lingurita de oua fierte tari, tocate
Indicatii : Se amesteca galbenusurile de ou cu mustar si cu putina sare. Apoi, se adauga treptat, amestecand, uleiul de floarea-soarelui. Se obtine o maioneza. Se adauga apoi caperele si patrunjelul si se amesteca. Urmeaza ceapa tocata si oul fiert tocat.
Daca sosul iese prea gros, se subtiaza cu 1 lingurita de apa.