Tsoureki

Cautare:
SMS Fotbal
deserturi / checuri
Tsoureki
Reteta adaugata de : obione
Voteaza reteta :
Tsoureki este un cozonac de Pasti traditional in Grecia. Este copt cu un ou fiert, vopsit in rosu, inserat in mijloc. Arata minunat si are un gust grozav.
stelute
Ingrediente : 2 cani lapte 2 pliculete cu drojdie 8-9 cani de faina 1 3/4 cani zahar 1 cana migdale sfaramate 1 lingurita sare coaja rasa de la o portocala 2 lingurite pudra de seminte de 1 1/2 lingurita pudra de seminte de visin turcesc 1/4 pachet unt, topit 5 oua, foarte bine batute 1 galbenus de ou 2-3 linguri lapte 1/2 cana migdale taiate bucati
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : greceasca Grad de dificultate: greu Cantitate : 4 portii Durata : 4 ore 25 minute
Indicatii :

Se incalzesc doua cani cu lapte si se pun intr-un castron mare. Se adauga drojdia, o cana de faina si 1/4 cana zahar. Se amesteca bine, se acopera si se lasa o ora.
In alt castron se amesteca 7 cani de faina, migdalele sfaramate, sarea, zaharul ramas, coaja rasa de portocala, pudra de visin turcesc si anasonul. Se face o adancitura in mijloc. Se adauga mixtura cu drojdie, untul topit si ouala. Se lucreaza dinspre centru catre margini, se aduce faina in adancitura din mijloc, amestecand pana se obtine un aluat.
Se presara faina pe o suprafata plana, de lucru, si se framanta aluatul cca. 12 minute, adaugandu-se faina daca e cazul, pana ce nu se mai lipeste de maini. Se pune la crescut intr-un vas mare, uns cu ulei, acoperit cu prosoape, la caldura, cca. 2 ore.
Se scoate apoi aluatul, se imparte in sase parti si se ruleaza fiecare dintre ele in fasii lungi de 25-40 cm si cca 5 cm diametru.
Se intind trei fasii una langa alta, apasandu-le impreuna la un capat, apoi se impletesc. Se apasa la celalalt capat pentru a tine ansamblul intact.
Optional: acum se pot infige 2 oua rosii intre fasiile impletite.
Se repeta procedura cu celelalte trei fasii ramase.
Se asaza cozonacii pe o tava acoperita cu o foaie de pergament, se acopera si se lasa doua ore, sau pana ce isi dubleaza volumul.
In timp ce cozonacii cresc, se incalzeste cuptorul la 190 ┬░Celsius. Se bat impreuna albusul de ou si laptele ramas. Se ung tsoureki si se presara cu migdale taiate bucati. Se lasa la cuptor 40-45 minute.
Cozonacul trebuie sa sune a gol daca este lovit usor cu palma pe fund. Se scot dela cuptor si se racesc.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.