Hasmatuchi (Anthriscus cerefolium )

Cautare:
HASMATUCHI - ANTHRISCUS CEREFOLIUM
Nume engleza : Chervil, Garden chervil, French parsley Alte nume : Asmatui Partea folosita : Frunzele. Sunt folosite aproape in exclusivitate proaspete, dar pot fi pastrate mai mult timp prin congelare, sau prin conservare intr-un pesto. Familia de plante : Apiaceae (familia patrunjelului).
Sursa foto : www.cityfreshwholesalers.com.au
Descrierea plantei si cultivare : Hasmatuchi este inrudit indeaproape cu patrunjelul. Atinge cca. 50 cm inaltime si se lateste pe cca. 20 cm. Are frunze plate, de culoare verde deschis, cu o aroma slaba de anason, iar la maturitate isi schimba culoarea in maro-roscata. Infloreste in mijlocul verii si da flori mici, albe.
Hasmatuchi creste usor prin seminte plantate primavara, sau toamna tarziu. Planta rezista bine si la transplantari, astfel ca poate fi insamantata direct in gradina, intr-o locatie umeda si umbroasa. Nu rezista prea bine in verile fierbinti, dar se adapteaza foarte repede in ghivece si gradene.
Descrierea condimentului : Aroma frunzelor de hasmatuchi este dulce si foarte aromata, gustul fiind undeva intre patrunjel si anason. Se aseamana la aroma cu iarba de smirna.
Frunzele de hasmatuchi trebuie taiate de pe tulpini cu o foarfeca si utilizate proaspete. Isi pierd repede aroma si este indicat sa se adauge in mancare chiar inainte ca aceasta sa fie servita. Frunzele tocate marunt asezoneaza mancarurile pe baza de carne de pui, peste, legume, branza, oua si salatele.
Frunzele intregi pot fi adaugate in supele cremoase ca aromatizant. De asemenea, dau o aroma placuta otetului de vin alb.
Pregatire si depozitare : Frunzele pot fi culese la 6-8 saptamini de la plantare, cel mai bine dimineata, imediat cum se evapora roua de pe ele. Hasmatuchi e mai bun folosit imediat dupa culegere, dar se poate pastra cateva zile intr-un vas cu apa, acoperit, tinut in frigider. Hasmatuchi poate fi si congelat in pungi de plastic si se pastreaza cca. 6 luni; poate fi congelat si in amestec cu unt, sau ulei de masline.
Frunzele se pot usca repede intr-un cuptor (la uscare lenta hasmatuchi isi pierde aroma) si se pot pastra, la adapost de lumina, aer si umezeala cca.un an.
Origine : Hasmatuchi este originar probabil din sudul Europei, sau din zona Caucazului. Hasmatuchi a devenit cunoscut in regiunile mediteraneene si nordice abia dupa edictul lui Carol cel Mare, “Capitulare de villis”. Etimologie : ”Anthriskos” este numele grecesc al plantei. Numele speciei ”cerefolium” inseamna ”frunze precum ceara” si se refera la culoarea verde-stralucitoare a acestora.
Cele mai multe denumiri in limbile europene moderne deriva din latinescul ”cherifolium”: in engleza ”chervil”, in suedeza ”korvel”, in portugheza ”cerefolho” si in franceza ”cerfeuil”.
Multe tari nu au un nume indigen pentru a denumi planta si folosesc denumiri care leaga hasmatuchi de patrunjel: ”maqdunis faranji” in araba, ”jafari farangi” in kurda, ”frankomaintanos” in greaca si ”frenk maydanoz” in turca, toate insemnand ”patrunjel frantuzesc”.
Utilizari culinare : Hasmatuchi este un condiment popular in Europa centrala si occidentala; frunzele proaspete sunt tocate si adaugate supelor, salatelor si mancarurilor de peste, asemanator modului cum se utilizeaza si patrunjelul si frunzele de coriandru (cilantro).
Hasmatuchi este unul dintre cele cinci ingrediente din amestecul ”french fine herbes” si chiar in ”bouquet garni”, desi aroma sa nu se pastreaza dupa perioade lungi de gatire.
Frunzele de hasmatuchi uscate sunt mai putin aromate. In tarile nordice hasmatuchi este adesea substituit in retete de inrudita smirna, care are insa o aroma mai puternica.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.