Se coace ardeiul si se pune intr-o punga de plastic, inchisa ermetic pentru ca aburul sa nu iasa afara. Se lasa 20 de minute, apoi se decojeste si se toaca.
Se pun 2,5 litri de apa intr-o oala mare si se adauga morcovul, ceapa, telina, patrunjelul, cartofii, fasolea verde, varza, cicoarea, ardeiul gras, rosia, busuiocul si vanata. Se da in clocot.
Separat, se prajeste pancetta cu usturoi si apoi se adauga, cu ulei cu tot, in oala. Se gatesc ingredientele acoperind oala cu un capac
Cand sunt aproape gatite, se asezoneaza cu sare si piper si se adauga branza Parmesan rasa. Se amesteca, se stinge flacara si se lasa supa sa stea 10 minute, in oala acoperita.
Se serveste calda, fiecare mesean adaugand ulei de masline, dupa gust.
Prezenta ardeiului si a vinetei da acestei variante de minestrone un gust usor picant.