Ingrediente :
1 rata, circa 2,5 kg, curatata si spalata
1 cana sos de soia
2 linguri vin de orez
2 linguri zahar brun
2 linguri miere
2 linguri sos hoisin
2 catei mari de usturoi, tocati
1 lingura ulei de susan
1 lingurita amestec de condimente chinese five-spice powder
1/2 lingurita piper de Sichuan
Bucatarie etnica :
chinezeasca
Grad de dificultate:
usor
Cantitate :
4 portii
Durata :
49 ore 30 minute
Indicatii :
Se combina primele 9 ingrediente intr-un castron; se amesteca. Se pune rata intr-o punga ziplock de dimensiune mare. Se toarna in punga mixtura de mai sus. Se inchide bine punga si se agita ca rata sa intre in contact cu condimentele in mod uniform. Se pune punga in frigider si se lasa rata la marinat 2 zile, intorcand si scuturand punga ocazional, pentru o marinare uniforma. Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se scurge bine rata; marinata se arunca. Se aranjeaza pasarea, cu pieptul in sus, pe gratarul asezat peste o tava de copt. Se sterge rata, prin tamponare cu prosoape d ehartie, atat pe exterior cat si in interior. Se gateste in cuptor 45 de minute. Se intoarce rata si se gateste pana ce este frageda, iar pielea este foarte rumenita, circa inca 15 minute. Se insereaza o lingura de lemn lunga in cavitatea ratei si se clatina cu putere pentru a permite sucurilor sa se scurga pe tava de copt. Se transfera rata pe un platou si se lasa mla odihna 15 minute inainte de a fi servita alaturi de orez fiert si de sosul preferat.