Amchur (Mango) (Mangifera indica)

Cautare:
AMCHUR (MANGO) - MANGIFERA INDICA
Nume engleza : Amchoor (Mango) Alte nume : Amchor, Amchoor Partea folosita : Fructul necopt, uscat si macinat. Familia de plante : Anacardiaceae (familia caju-ului).
Sursa foto : Radu Popovici
Descrierea plantei si cultivare : Arborele de mango creste in zonele tropicale si atinge inaltimi intre 10-40 m. Mango are o viata foarte lunga (peste 100 de ani). Trunchiul arborelui de mango are culoarea gri-cafenie, cu multe crengi. Frunzele sunt stralucitoare, de culoare verde inchis. Florile au cinci petale, sunt mici, de culoare rozalie si sunt grupate in ciorchini desi.
Fructele au forma ovala, cu baza mai ascutita, cu coaja de culoare verde pana la portocalie.
Arborele de mango creste in regiuni cu sezoane uscate si umede, perioada uscata fiind necesara pentru inflorire si coacerea fructelor. Se obtin doua recolte pe an. Inmultirea plantei se face prin seminte, arborele de mango crescand intr-o stare de semi-salbaticie.
Descrierea condimentului : Fructul de mango necopt este dulce-acrisor si astringent. Feliile uscate de fruct sunt de culoare cafenie, cu suprafata aspra. Si fructul de mango copt (care are gust dulce) se usuca, iar feliile obtinute sunt de culoare portocalie-cafenie. Pudra de mango (amchur), de culoare bej, este fina, dar are o textura fibroasa.
Aroma de amchur este dulceaga si proaspata.
Pregatire si depozitare : Mango este utilizat drept condiment sub forma de pudra (amchur) a fructului de mango cules inainte de coacere si uscat. La adapost de aer, lumina si umezeala, pudra de mango rezista timp de cateva luni.
Condimentul este comercializat si sub forma de felii uscate, de culoare cafenie; sub aceasta forma poate fi depozitat timp de peste un an.
Origine : Arborele de mango este originar din sudul si sud-estul Asiei. Etimologie : Denumirea ”mango”, aproape identica intr-un numar mare de limbi, provine din limba tamil, cea mai importanta limba din sudul Indiei, si a fost introdusa in Europa de portughezi. Termenul ce denumeste planta mango in tamil este ”mamaran”, dar fructul este adesea numit ”manpalam” sau ”mambazham” (fruct de mango copt) si ”mangai” (fruct de mango necopt). Ultima denumire a fost adoptata de marinarii portughezi.
Denumirile din India de nord ale fructului provin din termenul sanscrit ”amra”. Doar termenul hindi ”amchur” denumeste in mod special si explicit condimentul de mango; de altfel, acest termen este imprumutat si in limbile europene pentru a denumi condimentul din fruct de mango necopt si uscat.
Utilizari culinare : Mango este poate cel mai popular fruct tropical fiind adesea utilizat in bucataria occidentala la prepararea dulciurilor si sucurilor. Condimentul obtinut din fructul necopt este remarcabil, dar este utilizat aproape exclusiv in bucataria indiana.
Dupa indepartarea samburelui, fructul este taiat in feliute, uscat si macinat pana se obtine o pulbere de culoare cafeniu-deschis. Pudra de mango are gust mai slab decat cea de tamarin si mai subtil. Este utilizata mai ales cand este dorit un gust acrisor si caustic sau cand trebuie evitata folosirea pulberii de tamarin, foarte inchisa la culoare. In general amchur-ul este folosit alaturi de legume, mai putin alaturi de carne; totusi, este utilizat la prepararea amestecului iute ”tikka” pentru gratar. Pentru a prepara faimosul gratar din bucataria nord indiana, este nevoie de un cuptor de pamant (tandoor), dar se poate folosi si un cuptor occidental, obisnuit. Ca sa imite regimul de temperatura din tandoor, cuptorul se incinge la maxim, apoi temperatura se reduce pe la 190-200 °C. Carnea ce urmeaza a fi gatita este asezonata cu un amestec de chimion, coriandru, ghimbir, usturoi si pudra de mango amestecate cu iaurt. Dupa cateva ore de marinare carnea este fripta repede in tandoor-ul fierbinte. Pudea de mango serveste aici nu doar ca un condiment acrisor, ci si ca un fragezitor al carnii.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.