Cernusca (Nigella sativa)

Cautare:
CERNUSCA - NIGELLA SATIVA
Nume engleza : Nigella, Fennel flower, Onion seed, Gith Alte nume : Negrilica Partea folosita : Semintele de culoare neagra. Familia de plante : Ranunculaceae.
Sursa foto : Radu Popovici
Descrierea plantei si cultivare : Cernusca este o planta anuala, care atinge 60 cm inaltime. Frunzele sunt de culoare gri-verzuie, au forma de ace si sunt adunate in somoioage.
Florile au 5 petale de cca. 2,5 cm lungime, de culoare alba, cu vinisoare albastre; cernusca infloreste intre iunie si septembrie. Florile dau o capsula cu 5 pastai, fiecare cu un spin in varf. Pastaile se deschid cand fructul este uscat, iar semintele se disperseaza.
Descrierea condimentului : Semintele de cernusca sunt mici, de culoare neagra mata, cu o suprafata rugoasa si cu interiorul uleios. Forma lor este triunghiulara si au o lungime de 1,5-3 mm. Seamana foarte bine cu semintele de ceapa.
Semintele de cernusca nu au aroma, dar cand sunt macinate, sau mestecate, dezvolta un miros asemanator cu cel de oregano. Gustul este amarui, iute si un pic afumat.
Pregatire si depozitare : Semintele de cernusca pot fi folosite intregi, sau macinate, si sunt, de obicei, prajite inainte de utilizare. Se macina foarte usor intr-un mojar. Origine : Cernusca este originara din vestul Asiei si este cultivata de peste 2000 de ani. Astazi, arealul ei s-a extins pe suprafete mari, din India pana in Egipt. Etimologie : Aproape toate denumirile plantei contin un element care inseamna ”negru”, ca referire la culoarea semintelor.
In engleza este numita adesea ”black seeds”, iar in finlandeza ”musta siemen”, ambele insemnand ”seminte negre”. In romana denumirea provine, probabil, din limba rusa, unde ”ciornai” inseamna negru. O alta denumire din limba romana, negrilica, se refera si mai direct la culoarea semintelor.
Utilizari culinare : Cernusca este populara mai ales in Turcia, Liban si Iran. Painea turceasca contine adesea, ca ingredient, seminte de cernusca. Din Iran cernusca s-a raspandit in India de nord, mai ales in Punjab si Bengal. Condimentul este utilizat in special la mancarurile de legume. Ca multe alte condimente indiene, cernusca isi dezvolta aroma si gustul mai bine dupa ce este prajita, sau fripta in ulei. In Bengal, Sikkim si Bangladesh este foarte popular amestecul de condimente “panch phoron”, folosit la asezonarea mancarurilor de carne si legume. Compozitia cea mai comuna este: cernusca, schinduf, chimion, mustar negru si seminte de fenicul, toate in parti egale.
“Panch phoron” da o aroma subtila si armonioasa mancarurilor. Este intotdeauna prajit in ulei, inainte de utilizare. O alta aroma tipica pentru Bengal este o pasta iute de mustar negru, neintalnita in alte regiuni ale Indiei. “Panch phoron” si pasta de mustar negru dau caracteristicile mancarii bengaleze; pe de alta parte, condimente ca usturoiul si ardeiul iute, foarte populare in alte regiuni, joaca aici un rol destul de sters.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.