Coriandru vietnamez (Polygonum odoratum )

Cautare:
CORIANDRU VIETNAMEZ - POLYGONUM ODORATUM
Nume engleza : Vietnamese Coriander, Smartweed, Laksa plant, Vietnamese mint Alte nume : Partea folosita : Frunzele, intotdeauna proaspete. Familia de plante : Polygonaceae (familia graului negru).
Sursa foto : flickr.com
Descrierea plantei si cultivare : Este o planta perena taratoare/agatatoare extrem de invaziva. Traieste in clima calda si moare la 0 °C. Atinge inaltimea de 80 cm si are crestere foarte rapida. Frunzele sunt ascutite si au pete ciocolatii, vizibile mai ales cand planta creste in plin soare. Florile sunt mici si roz. Cand ajunge la maturitate inceteaza sa mai produca frunzele ca de laptuca, si trebuie replantata (daca este cultivata in ghiveci). Acest lucru se poate intampla de mai multe ori pe sezon, in functie de dimensiunile ghiveciului original si de conditiile de cultivare. Creste cel mai bine expus la lumina de dupa-amiaza, sau la umbra si multa umiditate. Descrierea condimentului : Planta are un miros asemanator celui de coriandru, cu o nota clara de lamaie. Iuteala, caracteristica dominanta a rudei sale, piperul de balta, este aproape absenta. Frunzele de coriandru vietnamez au forma ovala, cu varful ascutit si sunt de culoare verde aprins cu pete cafenii. Suprafata lor este neteda si, daca sunt frecate intre degete, li se intensifica aroma. Pregatire si depozitare : Frunzele de coriandru vietnamez se folosesc intotdeauna proaspete. La temperatura camerei se pot mentine cateva zile. Cel mai bine se pastreaza in frigider, in compartimentul pentru legume si fructe; rezista astfel cca. 10-12 zile. Origine : Coriandrul vietnamez este nativ din Asia peninsulara de sud-vest (Indochina). Etimologie : Numele “Polygonum” se refera la forma tulpinii, compusa din multe segmente legate intre ele prin “noduri” sau “genunchi”: grecescul polys “multe” si gony “genunchi”.
In Singapore coriandrul vietnamez este cunoscut ca planta “laksa” (sau iarba laksa, sau frunze de laksa); in cantoneza vorbita in Singapore, exista numele echivalent “laksa yip”. Aceste nume reflecta utilizarea coriandrului pentru taiteii sino-malaiezieni “curry” laksa, care la randul lor sunt numiti asa pentru multele lor ingrediente: termenul hindus “lakh”, folosit si de indieni cand vorbesc engleza, inseamna “suta de mii”, sau, prin metonimie, “multi”, derivat din sinonimele sanscrite “laksha” sau “lakshya”.
Termenul “menta vietnameza”, intalnit frecvent in literatura englezeasca este un nonsens botanic, pentru ca menta apartine unei familii de plante deloc inrudite, Lamiaceae.
Utilizari culinare : Coriandrul vietnamez este una din ierburile care dau bucatariei vietnameze caracterul ei unic. Este insa folosit si in afara Vietnamului: apare in retete malaeziene si este des intalnit in cele din Singapore.

In Vietnam, mai ales in sud, ierburile proaspete sunt o conditie obligatorie a mancarurilor. O supa de taitei tipica din Vietnamul de sud (pho) se bazeaza pe fond de carne (deseori de pui, vita, porc sau peste, sau o combinatie a acestora), plus o varietate de ingrediente diferite, care de obicei include bucatele mici de carne, legume crude sau fierte, chiftele de peste, ceapa verde si bucati prajite de usturoi. Supa se serveste impreuna cu alte arome suplimentare si este la alegerea fiecaruia ce foloseste pentru a-si desavarsi supa: felii de lamaie verde, pasta de mustar, sos de peste, felii de ardei iute rosu, si diverse ierburi care se cufunda in supa, folosind betisoarele, si se mananca impreuna, cu lingura de supa. In mod similar, carnurile si legumele prajite nu se servesc niciodata fara cantitati generoase de ierburi tocate, si la fel si sandwich-urile vietnameze, mostenire coloniala. Cum bucataria vietnameza este mult mai putin picanta decat cea thailandeza, ierburile sunt indispensabile pentru gustul adevaratei mancari vietnameze.

Cel mai utilizat condiment este coriandrul obisnuit, a carui prezenta ubicua in Vietnam tinde sa enerveze turistii occidentali; pe locul doi, ca frecventa, sunt coriandrul mexican si coriandrul vietnamez. Ocazional se folosesc menta, planta cameleon, susanul salbatic si busuiocul. O iarba limitata la aplicatii speciale este iarba de orez. In Vietnamul de sud, ierburile aromatice au mai multa importanta decat in nordul influentat de bucataria chineza.

In Malaezia coriandrul vietnamez este o garnitura des intalnita pentru multe tipuri de mancare, un exemplu fiind mancarea de taitei laksa, originara din peninsula Malaeziana, dar cel mai des asociata cu bucataria din Singapore. Laksa singaporez difera de mancarurile inrudite, preparate in Malaezia mai ales cu lapte de cocos, care transforma supa, initial limpede, intr-o mancare cremoasa, de tip curry.

Populatia originara din insula Singapore, nonya, foloseste mult coriandrul vietnamez. Laksa de aici este facuta din carne fiarta (mai ales pui), fructe de mare (peste, crabi) si o varietate de legume (fasole pastai, tulpini de telina, castravete). Condimentarea se face cu o pasta de mirodenii (bumbu) compusa din lemongrass, curcuma, galangal, ardei iuti, usturoi si pasta de creveti (balacan, trassi). Inainte de a fi servita, se presara din belsug in bol coriandru vietnamez; conform parerii singaporezilor coriandrul obisnuit fiind un surogat nesatisfacator.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.