Hasma (Allium ascalonicum)

Cautare:
HASMA - ALLIUM ASCALONICUM
Nume engleza : Shallot, Echalot Alte nume : Ceapa frantuzeasca, salota, esalota Partea folosita : Salota formeaza un bulb, adica un manunchi de frunze subterane, care inmagazineaza energia necesara cresterii rapide primavara. Familia de plante : Alliaceae (familia cepei).
Sursa foto : www.scottarbor.com
Descrierea plantei si cultivare : Planta formeaza un manunchi de frunze cilindrice, inalt cam de 20-30 cm. Bulbul, mai mult sau mai putin alungit, se divide in 7 sau 8 catei. Inflorescenta este, ca la toate speciile din genul Allium, o umbrela sferica. Semintele sunt mici si negre. Planta este foarte asemanatoare usturoiului. Bulbul este in general mai mic si de forma asimetrica. Cateii nu sunt reuniti printr-o pielita comuna. Descrierea condimentului : Hasmele sunt mici si cresc in manunchiuri cu pana la cinci bulbi..
In stare proaspata hasma este picanta, iute si lacrimogena. Gustul este asemanator cepei, ceva mai slab, dar are si o nuanta de usturoi. Prin preparare gustul devine amar.
Aroma este un amestec de arome ceapa si usturoi, dar atenuate.
Bulbii se folosesc cruzi sau fierti. Cruzi aromatizeaza salatele si cruditatile. Fierti intra in componenta sosurilor si supelor, sau insotesc felurile cu carne.
Pregatire si depozitare : Hasma se comporta intocmai ca usturoiul si ceapa. Trebuie pastrata la temperatura camerei, undeva sub 18 °C. Nu se pastreaza in frigider, caci se coloreaza. Exista totusi modalitatea de a o inveli (fiecare hasma separat) in folie metalica si de a o pastra in compartimentul pentru legume unde rezista, se pare perioade destul de lungi.
Daca hasma apuca sa inmugureasca, mugurii trebuie taiati iar hasma trebuie folosita cat mai repede.
Origine : Hasma pare a fi de origine din Asia centrala sau de vest. In Europa este cunoscuta inca din Epoca de Bronz. Etimologie : Marea majoritate a denumirilor europene ale hasmei deriva din numele orasului din Asia de vest, Askalon; legenda spune ca cruciatii au descoperit planta si apoi au adus-o in Europa. Nu este insa clar daca salota provine intr-adevar din Asia de vest.
Numele german regional “Klöben“ este inrudit cu englezescul “cleave“, care se refera la sub-bulbii (cateii) hasmei. Acelasi element se regaseste in “Knoblauch“, numele german al usturoiului.
Termenul “hasma” provine din limba maghiara in care “hagyma” denumeste ceapa obisnuita si provine, se pare, din proto-fino-ugrica. In ultimul timp, prin clachiere, hasma a inceput sa fie denumita si “salota”, preluandu-se denumirea din limba engleza.
Utilizari culinare : Hasma este foarte folosita in nordul Frantei (de acolo si numele de “ceapa frantuzeasca”), unde este esentiala pentru sosurile pe baza de vin rosu. Prin contrast cu utilizarea cepei obisnuite, hasmele se prajesc arareori (francezii considera ca prin prajire devin amare), ele fiind mai ales fierte, sau inabusite (de exemplu, pentru sosurile cu vin rosu). Hasmele sunt esentiale pentru clasica reteta de sos béarnaise.

Multe carti de bucate din Extremul Orient sugereaza utilizarea hasmei in locul cepei, pentru ca seamana mai bine cu ceapa asiatica, atat in privinta gustului, cat si a dimensiunilor. Cu toate acestea, in retetele asictice ceapa asiatica este adesea prajita la temperaturi mari, ceea ce ar putea duce la alterarea gustului prin folosirea hasmelor.
Hasmele sunt foarte potrivite pentru a inlocui ceapa in pasta indoneziana iute “bumbu”.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.