Isop (Hyssopus officinalis )

Cautare:
ISOP - HYSSOPUS OFFICINALIS
Nume engleza : Hyssop Alte nume : Partea folosita : Toate partile aeriene ale plantei (tulpina, frunze, flori) sunt folosite impreuna. Planta uscata este mai putin aromata decat cea proaspata. Familia de plante : Lamiaceae (familia mentei).
Sursa foto : www.botanik.de
Descrierea plantei si cultivare : Isopul este o planta vesnic verde, care atinge cca. 50-60 cm inaltime. Tulpinile sunt inalte si subtiri, frunzele sunt ovale si lunguiete, iar florile sunt adunate in grupuri (de obicei intre 5 si 16 flori) in varful tulpinilor, de-a lungul acestora.
Exiata trei varietati de isop, cunoscute dupa culoarea florilor (rosie, albastra si respectiv alba) care sunt deschise intre lunile iunie si octombrie. Planta se inmulteste prin seminte (insamantata in aprilie), sau prin butasi (primavara, in locatii umbroase).
Descrierea condimentului : Frunzele de isop au un gust amarui, usor mentolat. Cateva frunze sunt de ajuns pentru a da savoare unui preparat final sau unei marinade. Florile pot fi utilizate la ornamentarea salatelor. Pregatire si depozitare : Frunzele, tulpinile si florile de isop sunt foarte aromate si dau, prin distilare, o esenta foarte apreciata in parfumerie si la prepararea lichiorurilor (sunt, de pilda, un ingredient valoros ce intra in reteta de Chartreuse).
Frunzele de isop pot fi pastrate prin uscare. Ele trebuie recoltate intr-o zi uscata, in momentul maturizarii depline, cand concentratia de substante active este maxima. Trebuie uscate repede, la adapost de lumina soarelui, pentru a-si pastra aroma. Frunzele de isop se usuca in camere bine aerisite, la temperaturi de cca. 30 °Celsius; procesul dureaza cam 6 zile. Daca sunt tinute mai mult, se decoloreaza si isi pierd aroma. Frunzele uscate se pastreaza la adapost de lumina, umezeala si aer si rezista cca. 12-18 luni.
Origine : Mediteraneeana. Etimologie : Denumirea greceasc ”hyssopus” deriva probabil din ebraica ”esob”, desi aceasta se referea probabil la o varietate locala de maghiran, nu la actuala planta isop. Alta teorie indica drept sursa primara termenul arab ”azzof” (iarba sfanta). Utilizari culinare : Isopul, apreciat mai mult ca planta ornamentala, nu este un condiment valoros, din cauza ca aroma sa este slaba (si se reduce dramatic in stare uscata), iar gustul este cam amarui. Poate fi, totusi, utilizat la prepararea felurilor de mancare robuste, cum sunt supele de cartofi si de fasole, si cele grase. Cateodata, in unele variante de reteta ale amestecului de condimente ”bouquet garni”, este intalnit si isopul printre ingrediente.
Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.