Mielarea (Vitex agnus-castus )

Cautare:
MIELAREA - VITEX AGNUS-CASTUS
Nume engleza : Chaste Tree, Hemptree, Agnus castus, Abraham's balm, Monk's Pepper Tree, Wild Lavender Alte nume : Partea folosita : Fructele. Familia de plante : Verbenaceae (familia verbinei).
Sursa foto : australherbs.com
Descrierea plantei si cultivare : Mielareaua este un arbust cu frunzis foarte des, originar din zona mediteraneeana si din Asia centrala. In scopuri comerciale se planteaza acum mai ales in Albania si Maroc. Poate atinge 3-6 m inaltime si cam tot atata in latime..
Planta infloreste vara si da flori foarte frumoase, de culoare mov, si fructe colorate in maro-roscat inchis, aproape negre, de dimensiunea unui bob de piper. Frunzele sunt verzi intens, lungi si ascutite la varf, grupate in formatii de cate 5-7 bucati si aranjate ca degetele unei maini. Mielareaua mai este numita si “arborele de salvie” si are frunzisul aromat. Frunzele de melarea seamana destul de bine cu cele de marijuana sau canepa indiana.
Descrierea condimentului : Condimentul mielarea este format din fructele de culoare inchisa, asemanatoare ca forma, dimensiuni, culoare si textura cu piperul negru. Boabele de mielarea de folosesc intregi sau macinate grunjos. Fructele de mielarea au o aroma usor amaruie si iute, dar slaba. Pregatire si depozitare : Fructele de mielarea se folosesc uscate. Daca sunt macinate isi pierd relativ repede aroma si gustul, astfel ca este recomandata cumpararea boabelor intregi si macinarea lor doar cu putin inainte de a fi folosite. Ele se pastreaza in compartimente inchise ermetic, la adapost de lumina, umezeala si aer. Origine : Mediteraneeana. Etimologie : In greaca veche mielareaua era numita “hagnos”, ceea ce inseamna cast, sacru. Aparent, crestinii timpurii au confundat acest termen cu “agnus” care inseamna miel, simbolul puritatii la crestini. Sub numele de “agnus castus”, adica miel sacru, planta a fost adesea folosita de calugarii crestini ca ajutor si sprijin impotriva pacatoaselor ispite ale carnii.
In limba romana, termenul „mielarea” este format din „,miel” si sufixul „-area”, aratand legatura cu „agnus”.
Chiar si astazi, multe denumiri ale plantei fac aluzie la termenul “sacru”. Cateva denumiri europene ale plantei inseamna literal “arborele sacru”: in engleza “chaste tree”, in olandeza “kuisboom”. In alte limbi, mielareaua este denumita “piperul calugarului”: in franceza “poivre des moins”, in malteza “byar tal-Patrijiet” si in estoniana “mungapipar”.
Alt grup de denumiri se refera la patriarhul biblic Abraham: “avraamovo” in rusa, adica arborele lui Abraham, la fel in ebraica, “siah avraam”.
Utilizari culinare : Fructele uscate de mielarea au fost folosite, pe scara redusa, ca substitut pentru piper, desi gustul sau este mai slab. Astazi este un condiment aproape uitat si mai este intalnit doar in cateva variante de amestecuri de condimente, cum ar fi “ras el hanout”.
Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.