Muscata lamaioasa (Pelargonium crispum )

Cautare:
MUSCATA LAMAIOASA - PELARGONIUM CRISPUM
Nume engleza : Lemon Geranium, Scented Geranium Alte nume : Partea folosita : Frunzele proaspete. Florile au o aroma slaba, dar pot fi folosite ca ornament pentru salate. Desi frunzele uscate isi mentin aroma, nu sunt bune pentru gatit. Familia de plante : Geraniaceae (familia muscatei).
Sursa foto : flickr.com
Descrierea plantei si cultivare : Muscatele sunt plante destul de rezistente la temperaturi scazute, dar si la soare direct. Muscatele se inmultesc prin butasi. Acestia se introduc intr-un compost format din turba si nisip grosier in parii egale, la temperatura de 16-18 °C. Planta se muta primavara intr-un compost alcatuit din pamant de gradina, bine drenat. Se meniine la temperaturi cuprinse intre 20-24 °C, la soare si intr-un loc aerisit. Din aprilie pana in septembrie se administreaza un ingrasamant lichid, la interval de 2 saptamani.
Muscatei ii place solul cu pH in jur de 6-6,2 (pamant de florarie), dar si pamantul fertil de gradina. Muscata prefera soluri nisipoase lutoase, bine drenate si aerisite, luminoase sau semi-umbroase. Florile ei sunt hermafrodite.
Muscata are flori multe, mici si viu colorate, cel mai adesea roz-violete. Frunzele sunt rotunjite, mici, de culoare gri-verzui, usor lobate, putin paroase si cu margini incretite. Cand sunt frecate sau stoarse, ele emana un miros de lamaie.
Descrierea condimentului : Frunzele de muscata au o aroma de lamaie. Exista sute de varietati ale plantei, multe dintre ele parfumate (unele varietati au aroma de cuisoare, fructe, scortisoara, mar, nucsoara, menta, trandafir sau pin). Pregatire si depozitare : Frunzele proaspete se pot pastra in frigider timp de 4-5 zile, ambalate in pungi de plastic. Florile trebuie folosite imediat ce au fost culese. Origine : Muscata este originari din Africa de Sud, de la Capul Bunei Sperante. In Europa se cultiva de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Etimologie : Denumirea “pelargonium” provine din termenul grecesc “pelargos”, care inseamna “barza”, aluzie la fructul in forma de cioc.
Denumirea “crispum” provine din latina si inseamna “curbat”, sau “valurit”, aluzie la incretiturile frunzelor de muscata.
Termenul “geranium”, intalnit in multe dintre denumirile europene ale plantei provine din grecescul “geranos”, care inseamna “cocor”, aluzie deasemena, la forma fructului ei.
Utilizari culinare : Zaharul aromatizat cu frunze de muscata este folosit la prepararea dulciurilor; acesta se prepara ingropand frunze de muscata intr-un borcan cu zahar. Se inchide si se lasa sa stea 2 saptamani. Inainte de a se folosi se arunca frunzele de muscata.
Siropul din frunze de muscata se poate folosi la prepararea sorbeturilor, a fructelor glasate sau a bauturilor aromate.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.