Piper mexican, frunze de (Piper auritum )

Cautare:
PIPER MEXICAN, FRUNZE D - PIPER AURITUM
Nume engleza : Mexican Pepperleaf, Sacred pepper, Root beer plant, Eared pepper Alte nume : Partea folosita : Frunzele proaspete, care pot avea o lungime de 30 cm, sau mai mult. Dat fiind ca frunzele proaspete se gasesc foarte greu in afara regiunii tropicale din Mexic, bucatarii au nevoie de un inlocuitor al acestora. Cel mai obisnuit substituent il formeaza frunzele de avocado. De asemenea, tarhonul mexican, sau chiar cel obisnuit, pot fi inlocuitori buni in retetele ce folosesc frunze de piper mexican tocate, nu insa in cele in care carnea sau legumele sunt invelite in acestea. Busuiocul thailandez (de tip „horapha”) poate fi inlocuitorul in acest din urma caz. Familia de plante : Piperaceae (familia piperului).
Sursa foto : www.nybg.org
Descrierea plantei si cultivare : Piperul mexican este un arbore cu lemn moale, destul de aromat, ce atinge inaltimi de 3-6 m. Frunzele sunt mari si ovale, cu marginile usor dantelate; au o lungime de 20-45 cm si o latime de 12-20 cm. Culoarea lor este verde intens. Descrierea condimentului : Frunzele de piper mexican au o aroma placuta, amintind de un amestec de anason stelat, nucsoara si piper negru. Aroma este mai puternica in cazul tulpinilor si coditelor care, pe langa aroma, mai au si un gust un pic iute. Pregatire si depozitare : Frunzele de piper mexican se consuma proaspete. Ele rezista cateva zile la temperatura camerei si cca. o saptamana in frigider. Origine : America de Sud si Centrala, in regiunile tropicale (sudul Mexicului, Guatemala, Panama, nordul Columbiei). Etimologie : Denumirea speciei ”auritus” provine din latinescul ”auris” (ureche) si inseamna ”cu urechi lungi”, aluzie probabil la forma frunzelor.
Vezi PIPER pentru etimologia termenului ”piper”.
Denumirea spaniola ”Hoja santa”, sau ”Yerba santa”, preluata si in alte limbi europene importante (engleza si franceza) se explica, probabil, prin faptuil ca planta era asociata cu unele ritualuri religioase fie aztece, fie ale altei populatii precolumbiene care facea parte din imperiul aztec.
Utilizari culinare : Frunzele de piper mexican fac parte, din pacate, dintre acele condimente care sunt greu disponibile in afara regiunii lor de origine. Sunt mult utilizate in bucataria mexicana, dar cam atat. Ele sunt un element de decor aromat, sau pot fi infasurate in jurul unei umpluturi (legume, peste, carne, tamales) si gatite. O reteta faimoasa in provincia Veracruz (unde frunzele de piper mexican sunt foarte populare) este ”pescado en Hoja Santa”, peste infasurat in frunze de piper mexican, gatite si servite cu un sos de rosii picant. In centrul Mexicului frunzele de piper sunt folosite la aromatizarea bauturii de ciocolata.

De asemenea, frunzele de piper mexican sunt un ingredient esential in unele retete de mole verde, unul dintre celebrele ”sapte sosuri din Oaxaca” (los siete moles). Mole verde difera de celelalte tipuri de mole, fiindca este preparat din ierburi proaspete, fara seminte sau boabe. Ca si celelalte mole este compus din cateva condimente (cuisoare, chimion, ardei iuti, usturoi), ierburi (cimbru, maghiran, patrunjel si, uneori, frunze de piper mexican) si rosii ”tomatillos”, care sunt fierte in supa de pui si apoi facute pasta. Lichidul este ingrosat cu faina de porumb si asezonat cu frunze de piper mexican tocate marunt. Mole verde este un sos pentru carnea de pasare si, spre deosebire de alte sosuri mole, este mai bun cand este proaspat.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.