Piper roz (Schinus terebinthifolius)

Cautare:
PIPER ROZ - SCHINUS TEREBINTHIFOLIU
Nume engleza : Brazil Pepper, Pink pepper; Peruvian pepper Alte nume : Partea folosita : Fructele care au dimensiuni asemanatoare boabelor de piper negru. Piperul roz este comercializat uscat, boabele avand o culoare roz stralucitoare. Fructele de piper roz murate in saramura sunt si ele disponibile comercial, dar mult mai rar. Prin murare capata in plus o nuanta usor verzuie, mata. Familia de plante : Anacardiaceae.
Sursa foto : Radu Popovici
Descrierea plantei si cultivare : Arborele de piper roz poate atinge 3-4 m inaltime. Are coaja cafeniu-gri, foarte varstata. Frunzele sunt ovale, cu marginile dantelate sau zimtate, de culoare verde stralucitor. Fructele sunt rotunde, au diametrul de cativa milimetri, de culoare verde cand sunt necoapte si roz stralucitor cand sunt mature. Descrierea condimentului : Piperul roz este mai putin aromat si mai putin iute decat cel negru. Este oarecum asemanator cu ienuparul, dar mai intens. Pregatire si depozitare : In recipiente inchise, la adapost de lumina, aer, caldura si umezeala. Origine : Piperul roz este originar din Brazilia (Schinus terebinthifolius) si Peru (Schinus molle). Ultimul a fost intrtrodus si in Florida, unde creste in stare salbatica. Cel mai mare producator mondial este Insula Réunion. Etimologie : Denumirea botanica ”Schinus terebinthifolius” face aluzie la doi arbori mediteraneeni, foarte pretuiti inca din antichitate pentru rasinile lor aromate: masticul (Pistacia lentiscus), numit in greaca ”schinosand terebinth” (arborele de terebentina) si Pistacia terebinthus. Ambele plante apartin aceleiasi familii ca arborele de piper roz.
Denumirea Schinus molle provine din numele din limba quechua al plantei, ”molli”.
Utilizari culinare : Piperul roz brazilian are fructele mici si este uneori utilizat in bucataria occidentala ca decoratie, in amestec cu boabe de piper verde, alb si negru.
Piperul roz peruan are boabe mai mari si este foarte rar.
Piperul roz este denumit astfel doar datorita formei boabelor, nu si datorita aromei sau gustului, ambele blande si dulcege, foarte diferite de cele ale piperului rosu care este, dimpotriva, foarte iute.
Aroma piperului roz este slaba, astfel incat acest condiment serveste mai mult ca decoratie decat ca asezonant, desi in combinatie cu alte condimente poate dezvolta o aroma subtila. Unele carti de bucate il recomanda alaturi de peste si legume (ca sparanghelul).

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.