Planta cameleon (Houttuynia cordata)

Cautare:
PLANTA CAMELEON - HOUTTUYNIA CORDATA
Nume engleza : Chameleon Plant, Chinese lizard tail, Fishwort, Heartleaf Alte nume : Partea folosita : Frunzele proaspete si radacina. Familia de plante : Saururaceae (familia cozii soparlei).
Sursa foto : www.hardypondplants.com
Descrierea plantei si cultivare : Houttunya cordata, sau planta cameleon, este una dintre cele mai comune si mai des intalnite plante. Este o planta ce poate ajunge pana la 50 cm inaltime si care se intinde pe suprafete mari, formand un covor des si puternic. Este o planta rezistenta care creste usor, de aceea are tendinta de a invada spatiile care i se ofera. Frunzele sunt de culoare verde-albastruie, cu margini rosii si inserturi albe-galbui; tulpinile sunt de culoare rosie. Florile sale mici si albe apar din iulie pana in august. Planta cameleon are un miros puternic de citrice, sau un pic iute. Descrierea condimentului : Din aceasta specie, se cunosc doua hemotipuri (adica plante cu constituenti diferiti, dar cu functii identice): hemotipul chino-vietnamez, care seamana cu coriandrul la aroma, si cel japonez, carecterizat de un miros de citrice, comparat adesea cu cel al ghimbirului. Pregatire si depozitare : Frunzele de planta cameleon se folosesc proaspete, tocate grosier, in salate sau garnituri, pentru a imbunatati aroma si culoarea acestora. Frunzele proaspete se pot pastra in frigider pentru cateva zile, ambalate ermetic in pungi de plastic. Origine : Asia de est. Astazi planta cameleon creste in salbaticie intr-un areal vast, din Nepal pana in Coreea, via Thailanda. Planta cameleon este cultivata si in Europa si SUA, mai ales ca arbust ornamental, datorita frunzelor colorate in trei culori si a parfumului placut. Etimologie : Numele stiintific al plantei a fost dat in onoarea lui Maarten Houttuyn (1720-1798), un biolog olandez. Denumirea de planta cameleon i se trage de la coloritul frunzelor, in nuante galbene, rosii si verzi, amintind de proverbiala usurinta cu care cameleonul isi schimba culoarea. Utilizari culinare : Acest condiment este, din pacate, folosit destul de rar. Frunzele de planta cameleon se intalnesc doar in salatele si garniturile preparate in bucataria vietnameza. In Thailanda, Myanmar, Cambodgia, Laos, Coreea se folosesc extrem de rar.
Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.