Usturoi rusesc (Allium scorodoprasum)

Cautare:
USTUROI RUSESC - ALLIUM SCORODOPRASUM
Nume engleza : Elephant Garlic, Russian Garlic, Oriental Garlic Alte nume : Aiul sarpelui, usturoi oriental Partea folosita : Bulbul subteran, format din mai multi catei foarte mari. Familia de plante : Alliaceae (familia cepei).
Sursa foto : www.marshalls-seeds.co.uk
Descrierea plantei si cultivare : Usturoiul rusesc nu este de fapt usturoi, ci o varianta o speciei de care apartine prazul. Are o tulpina inalta si solida, cu frunze plate, foarte asemanatoare cu cele ale prazului, dar formeaza un bulb constand din catei foarte asemanatori cu cei de usturoi. Capatana de usturoi rusesc atinge usor 10 cm diametru, de multe ori un singur catel fiind mai mare decat o capatana intreaga de usturoi obisnuit. Capatana matura poate fi desfacuta in catei mari, cu o coaja groasa, alba, asemanatoare cu hartia; acesti catei sunt folositi la propagarea plantei. Mai exista unii catei mai mici, la exteriorul capatanii, imbracati intr-o coaja tare; daca acestia sunt plantati, in primul an produc o planta fara flori, cu un bulb solid, format cel mai adesea dintr-un singur catel. In al doilea an, unicul catel se desface in mai multi catei separati.
Usturoiul rusesc nu se propaga prin seminte.
Descrierea condimentului : Aroma cateilor de usturoi rusesc, desi nu este identica cu cea a cateilor de usturoi obisnuit, este mult mai apropiata de aceasta decat de cea a prazului. Aroma si gustul sunt mult mai blande decat cele ale usturoiului, de aceea este folosit cu precadere in stare cruda, in salate. De multe ori capatana tanara este folosita ca leguma. Pregatire si depozitare : In stare proaspata, cu capatana nedesfacuta, poate fi pastrat chiar si 10 luni la temperaturi de 10-15 °C, ferit de umezeala, caldura si aburi. Suporta bine si temperaturile scazute, sub 0 °C. Origine : Usturoiul rusesc este originar, se crede, din Asia centrala. Etimologie : Vezi USTUROI. Utilizari culinare : Usturoiul rusesc nu substituie usturoiul. Datorita gustului si aromei mult mai blande decat ale usturoiului obisnuit, usturoiul rusesc este indeajuns de dulce ca sa poata fi folosit crud (de obicei feliat) in salate, sau fiert ca o leguma. Este folosit pentru a aromatiza carnea, legumele si salatele, fara a exista temerea unui exces suparator de aroma.
Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.