Pesto

Cautare:
PESTO
bucatarie :
italiana
descriere :
Pesto este un sos vechi, tipic Mediteranei, ce exista inca de pe vremea romanilor. Poetul Virgiliu il descrie ca fiind un amestec de verdeturi aromate pisate, ulei de masline, usturoi si sare. Mai tarziu, in zona orasului Bologna, i s-au adaugat seminte de pin si branza Parmesan, devenind astfel varianta moderna de pesto.

Exista si in Franta, in Proventa, o varianta aproape identica - numita pistou -, singura deosebire constituind-o lipsa semintelor de pin din reteta. O alta varianta interesanta de pesto, este cea siciliana, in care semintele de pin sunt inlocuite cu migdale.
Exista, de asemenea, numeroase alte variante de pesto verde in care busuiocul este inlocuit cu coriandru, patrunjel, ruccola si menta. Trebuie amintit aici si interesantul pesto rosu, la care s-au adaugat rosii-uscate-la-soare tocate extrem de marunt.

Sosul pesto, preparat in casa, merita efortul fiindca este mult mai aromat si mai gustos decat cel de pe piata. Singura dificultate este de a gasi ingredientele necesare. Odata ce ati facut rost de seminte de pin (de la macelariile arabesti), puneti-le bine si panditi cateva fire proaspete de busuioc, sanatoase si pline de aroma.
Consumati pesto-ul imediat, sau depozitati-l intr-un borcan cu capac, in frigider (acoperiti-i suprafata cu putin ulei de masline ca sa nu se oxideze).
Ingrediente :
2 catei de usturoi
30 g seminte de pin
30 g branza Parmesan, proaspat rasa
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri de ulei de masline extra virgin
Indicatii :
Se pune usturoiul intr-un blender si se adauga semintele de pin si Parmesanul, dupa care se proceseaza pana ce ingredientele sunt fin macinate si bine amestecate.
Se adauga busuiocul, inclusiv tulpinile moi. (Daca busuiocul este cules de la o planta matura, cu tulpini tari, se arunca acestea inainte de a cantari firele.) Se proceseaza pana ce busuiocul este tocat, iar mixtura incepe sa se aglomereze.
Se adauga uleiul de masline si se proceseaza pana ce este incorporat. Sosul trebuie sa aiba o textura fina, usor grauntoasa.

Share
Poza mix Sursa foto : Radu Popovici
Raportare erori de ortografie:
Vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.