Chec cu prune si ghimbir

Cautare:
SMS Fotbal
deserturi / checuri
Chec cu prune si ghimbir
Reteta adaugata de : danutza
Voteaza reteta :
stelute
Ingrediente : 200 g prune fara samburi, tocate 100 ml ceai tare, marca Earl Grey, racit 115 g unt 75 g zahar brun 75 g sirop de zahar 300 g faina care creste singura 1/2 lingurita praf de copt 1/2 lingurita scortisoara macinata 1 ou, batut 6 linguri lapte 75 g tulpini de ghimbir in sirop, scurse si tocate 2 lingurite sirop de ghimbir (optional)
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : americana Grad de dificultate: usor Cantitate : 4 portii Durata : 1 ore 50 minute
Indicatii :

Se incalzeste cuptorul la 160 °C. Se foloseste hartie pergament pentru a tapeta o forma de copt de 23 x 13 x 6 cm.
Se pun prunele si ceaiul intr-o craticioara si se dau in clocot. Se micsoreaza flacara, se acopera craticioara si se fierb incet, circa 10 minute, pana cand cea mai mare parte a lichidului a fost absorbita de prune.
Se rastoarna prunele intr-un blender si se proceseaza pana se obtine un piure destul de omogen. Se pune piureul deoparte.
Se pun untul, zaharul si siropul intr-o cratita si se incalzesc cu grija pana ce s-au amestecat, iar zaharul s-a topit. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.
Se cern faina, praful de copt si scortisoara intr-un castron mare; se face o adancitura in centrul castronului. Se adauga mixtura calda de sirop, oul si laptele si se amesteca cu grija. Se pune deoparte 1 lingura de tulpini de ghimbir tocate, iar restul se incorporeaza in mixtura.
Se toarna in forma pregatita mai sus o treime din mixtura de chec si se intinde pe fundul formei, in strat uniform. Deasupra se intinde, in strat egal, jumatate din piureul de prune. Se adauga inca o treime din mixtura de chec si se intinde in strat egal, apoi se intinde similar restul de piure de prune. In final, se adauga ultima treime din mixtura de chec si se niveleaza.
Se presara deasupra ghimbirul pus deoparte. Se coace checul 1 – 1 1/4 ora, pana ce a crescut frumos, s-a rumenit si este ferm la atingere. Se raceste 10 minute in forma, apoi se rastoarna pe un gratar metalic si se lasa sa se raceasca complet.
Se unge suprafata checului cu siropul de ghimbir, daca se foloseste, apoi se infasoara in folie metalica si se lasa sa stea cel putin 24 de ore inainte de a fi feliat. Checul se poate pastra cel mult o saptamana.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.